İHH

11 Temmuz 2010 Pazar

BM 11 temmuz 1995'in hesabını hala vermedi!



“Sırplar adım adım şehre yakın köyleri alıyor, kenti bombalıyorlardı. Bunlar olurken BM komutanları ‘Korkmayın, siyasi çözüm bulununcaya kadar korumamız altındasınız. Sırplar saldırırsa uçaklarımızla onları bombalarız.’ diyordu. Ama, 6 Temmuz’da dört bir taraftan şehre saldırdılar. BM askerleri tek kurşun bile atmadı. Üstelik kendini savunmak isteyen Boşnaklara engel oldular, az sayıdaki silaha da el koydular.

En büyük katliam ise 11-12 temmuz 1995’te yaşandı. Şehri ele geçiren Sırp askerleri, bir merkezde topladıkları kadın ve erkekleri önce ayırdı. Sonra erkekleri dışarı çıkardılar. Bir kısmını hemen orada öldürdüler bir kısmını da ormana doğru götürdüler. Kadınların otobüs ve kamyonlara doğru koşmasını istediler. Yaşananlar tam anlamıyla trajediydi.

Boşnakları korumakla sorumlu Hollanda askerleri Sırp Çetniklerden emir alıyordu. Sırpların bir kısmı BM üniforması giymişti. 13 Temmuz’da içinde kardeşimin de olduğu 5 bine yakın Boşnak’ı toplama merkezinden çıkardılar. Merkezin önünde erkekleri öldürdüler. Aynı gün, aynı yerde hem annemi hem kardeşimi kaybettim. Hollanda askerlerinin Boşnaklara yaptığı en büyük kötülük, olup bitenleri gizlemeleriydi. Dünya, burada ne olduğunu uzun süre öğrenemedi.” (Hasan Nuhanoviç'in tanıklığı)


11 temmuz 1995’te, BM tarafından “güvenli bölge” ilan edilmiş 6 bölgeden biri olan Srebrenitsa’da , “Barış Gücü” Hollanda’nın ve Birleşmiş Milletler’in gözleri önünde 10 bin’e yakın sivil Boşnak, Sırp ordusu tarafından vahşice katledildi.

Katliamdan 15 yıl sonra ise hala, Uluslararası Kayıp Kişiler Komisyonu’nun depolarında kimliğinin tespit edilmesini bekleyen 6 bini aşkın kişiye ait milyonlarca kemik ve henüz toplu mezarlardan çıkarılmamış olan milyonlarcası daha beklemekte…

Katliamın sorumluları sırp lider Radovan Karadziç ve General Ratko Mladiç ise hala yargılanmış ve srebrenitsa'nın hesabını vermiş değil.

Katliama seyirci kalan Hollandalı askerlerden bazıları ise Srebrenitza’da gerçekleştirdikleri “onurlu” görev nedeniyle 2006 yılında Hollanda hükümeti tarafından onur madalyası ile ödüllendirildiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder